Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Začnite šetriť v domácnosti, peňaženka sa vám odvďačí

Máte starú chladničku, umývate v drese, alebo nechávate nabíjačky v elektrickej sieti? Aj tieto chyby tvoria zbytočné položky vo vašom rozpočte. Pritom správnym používaním, či obmenou niektorých spotrebičov viete dosiahnuť aj polovičnú úsporu.

Aj sa keď sa vám môže zdať, že úspora na malých spotrebičoch je zanedbateľná, v súčte už môžete celkom uspokojivo ušetriť.Preto je dôležité, aby ste šetrili na viacerých miestach naraz.

Svieťte s rozumom

Medzi najčastejšie mrhanie energiami v domácnosti určite patrí svietenie. Každému sa isto stane, že pri opustení miestnosti zabudne vypnúť svetlo, a to následne spotrebúva elektrický prúd. Pozor, v dnešnej dobe to však už neplatí úplne. S príchodom moderných šetrných žiariviek treba v prvom rade dobre zvážiť na ako dlho opúšťame miestnosť. Ak sa vrátite do 15 minút výrobcovia ich odporúčajú nevypínať. Jednak je úspora na elektrickom prúde iba miniatúrna, nakoľko moderné žiarovky majú odber len niekoľko wattov, no na druhej strane sa zvyšuje ich opotrebenie. Omnoho viac vám pomôže ak budete viac využívať denné svetlo, a samozrejme ak ešte stále používate staré žiarovky rýchlo sa ich poponáhľajte vymeniť. Časy, kedy žiarivky svietli slabo, alebo na modro śu už dávno preč a dnešné dokážu ich svetlo dokonale napodobniť. Najviac sa oplatia LED žiarivky, ktoré majú oproti klasickým žiarovkám 50-násobnú životnosť a spotrebujú približne desatinu prúdu.

Odmrazujte chladničku

Na rozdiel od žiariviek patrí chladnička medzi spotrebiče s najvyšším odberom v domácnosti. Ak ešte používate starú chladničku, veľmi rýchlo zvážte jej výmenu za novú minimálne s energetickou triedou A+, alebo A++. Investícia sa vám na ušetrenej elektrine sa vám môže vrátiť už do priebehu jedného roka. Pri kúpe novej uvažujte tiež nad jej objemom a nekupujte si zbytočne veľkú, každý liter navyše sú premrhané eurá na spotrebe. Nezabudnite tiež chladničku, alebo mrazničku kontrolovať, či sa v nej neurobila námraza. Ak je námraza väčšia ako 3 milimetre zvyšuje sa spotreba chladničky až o 75 percent. Pravidelne tiež čistite rebrá chladiča. Vrstva nečistôt znižuje účinnosť chladenia.

Varte s rozumom

Úsporu viete dosiahnuť aj v prípade ak využívate tie najefektívnejšie kuchynské spotrebiče. Medzi najjednoduchšie patrí využitie pokrývky pri varení, v lepšom prípade tlakový hrniec. Spotreba tým klesne aj o tretinu. V kuchyni okrem toho ušetríte aj využívaním umývačky riadu, pozor musí byť čo najplnšia a namiesto elektrického sporáka využívajte menšie spotrebiče ako rýchlovarná kanvica, varič na vajíčka, hriankovač, či kávovar. Nezabudnite ani na pravidelnú kontrolu plynového horáka, minimálne raz za dva roky. Ak vám ale plameň nehorí rovnomerne modrým plameňom bez žltých špičiek po celom obvode horáka neváhajte a zavolajte na kontrolu odborníka čo najskôr.

Nabíjačky vyťahujte

Ak ste si mysleli, že odpojením mobilného telefónu, alebo notebooku z nabíjačky prestala spotreba elektriny ste na veľkom omyle. Nabíjačka, ktorá nenabíja premieňa elektrický prúd na teplo a paradoxne spotreba energie môže oproti času nabíjania ešte vzrásť. Odborníci v Nemecku dokonca vypočítali, že v krajine bežia pre takto zbytočne minutú elektrinu dva jadrové reaktory.

Myslite dopredu

Moderné technológie dávajú možnosť ako ušetriť na elektrine v domácnosti ešte viac. Ak si v domácnosti nainštalujete inteligentné zásuvky, priamo vo vašom mobile sa vám ukáže kde máte akú spotrebu. Nakoľko máte k dispozícii aj históriu vašej spotreby presne viete kde môžete začať šetriť.

Autor: Matej Šulc



Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.