Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Nové energetické štítky spotrebičov už od marca

Od začiatku marca 2021 ste sa začali v predajniach, ale aj v e-shopoch stretávať s novými energetickými štítkami, ktoré majú uľahčiť rozhodovanie zákazníka aj na základe informácií hlavne ku spotrebe elektrickej energie. Pochopiteľne, jedna vec je kúpna cena, no druhá prevádzkové náklady počas životnosti spotrebičov, keďže energie takisto nie sú lacnou záležitosťou.

Jedným zo základných cieľov Európskej únie, v boji proti klimatickej zmene, je zvyšovanie energetickej účinnosti. Podľa ostatných údajov EUROSTAT-u sa k cieľom pre rok 2020 pomaly približujeme, hoci nie celkom želaným tempom.

Vývoj primárnej energetickej spotreby EÚ s cieľmi pre roky 2020 a 2030, zdroj: EUROSTAT

Vývoj konečnej energetickej spotreby EÚ s cieľmi pre roky 2020 a 2030, zdroj: EUROSTAT

K znižovaniu energetickej spotreby nám už roky pomáhajú aj energetické štítky, čiže detailné informácie o spotrebe domácich spotrebičov, ako sú chladničky, práčky, umývačky riadu, televízory, ale aj svetelné zdroje. Vývoj, výroba a prevádzka týchto výrobkov napreduje, a preto sa väčšina z nich v posledných rokoch dostávala v rámci energetických tried do najvyššej „A‑čkovej“ kategórie. Dokonca bolo potrebné na rozlíšenie pridávať rôzne „pluská“ (A+, A++, A+++) čím sa stal doterajší systém energetických štítkov pre zákazníkov dosť neprehľadným. Preto Európska komisia využila mandát od Európskeho parlamentu a členských štátov EÚ, aby pripravila zlepšenie, spočívajúce v prehľadnejšej stupnici a európskej databáze výrobkov – EPREL.

Od prvého marca teda nájdeme v predajniach a e-shopoch nové energetické štítky pre chladničky, mrazničky, práčky, umývačky riadu či televízory a od prvého septembra i pre svetelné zdroje (žiarovky). V budúcnosti možno očakávať nové energetické štítky i pre vysávače, klimatizačné zariadenia či ohrievače vody.

Najväčšiu zmenu predstavuje nová stupnica energetických tried od písmena „G“ znamenajúce najnižšiu efektivitu s najdrahšou prevádzkou, až po písmeno „A“ s najvyššou efektivitou výrobku, čiže najmenšou spotrebou elektrickej energie. Žiadne A+ či A++ už teda nahľadajte. Tiež je dobré vedieť, že na začiatku by ste márne hľadali i spotrebiče v kategórií „A“, keďže Európska komisia tento priestor nateraz neobsadila a motivuje tak výrobcov k inováciám a ešte efektívnejším výrobkom. Z toho je zrejmé, že porovnávať staré a nové energetické štítky nedáva zmysel.

Ďalšou významnou zmenou „štítkovania“ výrobkov bude QR kód na každom spotrebiči, ktorého nasnímaním sa dostanete do elektronickej databázy výrobkov – EPREL. Tento prístup vám umožní ľahšie porovnávanie spotrebičov a ich parametrov.

Ak umožňuje spotrebič voľbu programu (práčka, sušička, umývačka riadu, atď.), tak práve voľba „ECO“ je spojená so spotrebou energie uvádzanou na energetickom štítku. Na štítkoch však nájdete aj iné symboly informujúce o vlastnostiach výrobku, ako napríklad kapacita či hlučnosť chladničky alebo práčky, ale aj spotreba vody na jedno pranie. Aj tieto údaje vám zjednodušia nakupovanie či už v kamenných predajniach alebo aj e-shopoch na internete.

Príklad energetického štítku pre chladničky a mrazničky, zdroj obrázka: Nariadenie EK

Legenda k energetickému štítku:

I. QR kód;

II. názov dodávateľa alebo jeho ochranná známka;

III. identifikačný kód modelu dodávateľa;

IV. stupnica tried energetickej účinnosti od A po G;

V. trieda energetickej účinnosti modelu určená v súlade s prílohou II;

VI. ročná spotreba energie (AE) vyjadrená v kWh za rok a zaokrúhlená na najbližšie celé číslo;

VII. súčet objemov mraziacich oddelení vyjadrený v litroch a zaokrúhlený na najbližšie celé číslo; ak chladiaci spotrebič neobsahuje mraziace oddelenie (oddelenia), symbol a hodnota v litroch v zóne VII sa vynechajú;

VIII. súčet objemov oddelení na uchovávanie rýchlo sa kaziacich potravín a nemraziacich oddelení vyjadrený v litroch a zaokrúhlený na najbližšie celé číslo; ak chladiaci spotrebič neobsahuje nemraziace oddelenie (oddelenia) a oddelenie (oddelenia) na uchovávanie rýchlo sa kaziacich potravín, symbol a hodnota v litroch v zóne VIII sa vynechajú;

IX. úroveň vydávaného hluku prenášaného vzduchom vyjadrená v dB(A) re 1 pW a zaokrúhlená na najbližšie celé číslo. Trieda úrovne vydávaného hluku prenášaného vzduchom stanovená v tabuľke 2;

X. číslo tohto nariadenia, t. j. „2019/2016“.





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.