Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Na šetrenie energií myslite aj pri prestavbe domu

Renovácia, či prestavba vášho starého bývania je ideálnym časom znížiť svoje životné náklady úsporami na energiách. Staré domy či byty sú často zle navrhnuté, nezateplené a straty vykazujú aj staré elektrické rozvody. Na čo by ste nemali zabudnúť v prípade, ak sa na prerábku chystáte?

Najdôležitejším faktorom, ktorý si pri prestavbe musíte uvedomiť je eliminácia tepelných strát. Cez okná, steny, podlahy aj strechu.

Zateplenie

Investícia do plastových dvojskiel, trojskiel, či eurookien sa určite vyplatí, keďže tým znížite tepelné straty. Na druhej strane si treba uvedomiť, že dôkladným odizolovaním uzatvoríte priestor, čo môže mať za následok zvýšenie vlhkosti a tvorbu plesní. Samozrejmosťou je preto pravidelné a intenzívne vetranie, ktorým síce vymeníte vzduch, ale steny ostanú nahriate.

Pri zatepľovaní nezabudnite na to, že chlad do miestností preniká nielen cez steny, ale aj podlahy, stropy a strechu. Zatepľovať by sa malo vždy z vonkajšej strany, aby nedochádzalo k vzniku tepelných mostov.

Efektívne rozdelenie priestoru

V prípade ak ste sa rozhodli ísť do rozsiahlejšej rekonštrukcie rozhodne zvážte, ako čo najefektívnejšie rozdeliť priestor. V prípade, ak je to možné oddeľte dennú a nočnú časť domu, aby ste v každej mohli udržiavať inú teplotu. Izby na spanie totiž nepotrebujete vykurovať na tak vysokú teplotu, ako tie na trávenie dňa. Dennú časť orientujte na sever a nočnú na juh. Omnoho efektívnejšie tým využijete zimné slnko.

Rozumná elektroinštalácia

Výmenu elektroinštalácie určite väčšina z vás realizuje z dôvodu protipožiarnej bezpečnosti. Iste, ide o najvýznamnejší dôvod na jej výmenu. Nová elektroinštalácia však môže oproti starej znížiť straty a ušetriť. Navyše, efektívnym rozmiestnením a počtom zásuviek na miestach, kde ich potrebujete znížite straty elektrickej energie, ktoré sa vytvárajú pri zbytočnom využívaní predlžovačiek.

Nové zariadenia

Pri rozsiahlejšej investícii tiež zvážte, či nenakúpite aj šetrnejšie zariadenia vo vyššej energetickej triede. Či už ide o spotrebiče na dennú potrebu ako chladnička či práčka, alebo systémové zariadenia ako je kondenzačný kotol na vykurovanie, tepelné čerpadlo či solárne systémy.

Očakávania, ktoré máte od nového bývania však môžu často prekročiť únosnú finančnú hranicu návratnosti a na stole je otázka, či sa vám viac nevyplatí starý dom za niekoľko tisíc eur zbúrať a postaviť na jeho mieste nový, nízkoenergetický. Ten o trochu vyššie náklady na realizáciu v priebehu doby jeho životnosti vráti na nižších prevádzkových nákladoch.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.