Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Technológie, ktoré vytvoria trvalo udržateľný úsporný dom budúcnosti

Chladnička, sušička bielizne či klimatizácia. Aj to sú zariadenia, ktoré prispievajú k neustálemu rastu spotreby energií. Aby však bol život na Zemi trvalo udržateľný bude nevyhnutné sa s tým vysporiadať. Akým spôsobom sa o to snaží dnešná veda?

Pozrime sa na niekoľko moderných technológií, ktoré práve prechádzajú vývojom a je dosť možné, že v budúcnosti budú tvoriť základy trvalo udržateľného bývania.

Ešte inteligentnejšie domy

Aj keď už dnes žijeme v spoločnosti internetu a technológie internetu vecí a inteligentných domov sa stávajú bezprostrednou súčasťou našich životov, sme stále len na začiatku. Domy a veci v nich budú musieť byť v budúcnosti ešte inteligentnejšie a hlavne rozšírenejšie. Automatická kontrola spotreby, teploty či svietenia bude musieť so sebou komunikovať na ešte vyššej úrovni a následne vyhodnocovať získané dáta tak, aby dokázala navrhnúť a optimalizovať spotrebu na čo najnižšiu úroveň.

Extrémne efektívne tepelné čerpadlá

Tepelné čerpadlá sú tiež technológiou, ktorá patrí do dnešného sveta. No ich rozšírenie je zatiaľ veľmi malé a popracovať by sa dalo aj na ich lepšej efektivite. Vedci dnes už vyvíjajú nové, efektívnejšie typy tepelných čerpadiel. Nové čerpadlá na zemný plyn, alebo palivo majú podľa aktuálnych vedeckých prepočtov minimálne o tretinu nižšiu spotrebu ako tie čo sa používajú dnes.

Sušičky na princípe tepelného čerpadla

Technológia tepelných čerpadiel by sa mohla preniesť aj na sušičky oblečenia. Vedci dnes už pracujú na prototypoch takýchto sušičiek, ktoré majú oproti dnešným modelom ušetriť až 60 percent energie.

Magnetické chladničky

Áno, znie to neuveriteľne, ale vedci dnes pracujú na novej magnetickej technológii pre chladničky. Využívajú takzvaný termomagnetický efekt, ktorý mení teplotu na základe zmeny magnetického poľa. Nová revolučná technológia pre chladničky využíva ako chladivo tekutinu blízku vode, čo znamená, že chladničky s touto technológiou budú okrem nižšej spotreby tiež prijateľnejšie pre životné prostredie.

Vylepšená kontrola otvárania okien

Práve vetranie oknami a úniky nedostatočným odizolovaním spôsobujú v dnešných domoch obrovské straty tepla. V budúcnosti sa preto bezpodmienečne budeme musieť zamerať práve na lepšiu kontrolu vetrania a dokonalejšiu izoláciu. Okná si tak napríklad napojíte na špeciálne senzory, ktoré monitorujú slnečné svetlo a na základe optimalizácie využitia tepla regulujú žalúzie.

Reflexné materiály na strechy

V súčasnosti je väčšina striech pokrytá plechom alebo škridlami, ktoré akumulujú veľké množstvo tepla. Do budúcnosti preto musíme počítať s novými materiálmi, ktoré dokážu teplo lepšie absorbovať, prípadne odraziť. Za príklad ideálneho materiálu je dnes považovaná tzv. zelená strecha, teda strecha na ktorej je vysadený trávnik, prípadne iné rastliny. Tie dokážu pohltiť teplo omnoho lepšie ako plech, či škridla.

Vylepšené žiarovky

Aj keď sa v súčasnosti podarilo prechodom na LED žiarovky oproti klasickým žiarovkám výrazne znížiť spotrebu energie, v tejto oblasti nás čaká neustály vývoj. Vedci už dnes pracujú na zlepšení efektívnosti LED žiaroviek a rovnako aj znížení ich ceny.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.