Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Vedia Slováci šetriť na energiách? Koľko minú na aké energie?

Uvažovali ste už nad tým ako ukrojiť vo vašom rozpočte z nákladov na energie, ktoré tvoria 15 až 20 percent rozpočtu slovenských domácností? Ak ste odpovedali áno, patríte na Slovensku medzi rozumnejšiu menšinu.

Úsporou na energách pritom nešetríte len svoju peňaženku, ale hlavne naše spoločné životné prostredie. Neustále rastúci dopyt po energiách si totiž vyžaduje stále väčšiu a väčšiu spotrebu prírodných zdrojov. Pritom viac ako polovica Slovákov podľa prieskumu agentúry Dicio informácie o tom ako na energiách ušetriť ešte vôbec nehľadala.

V susednom Česku sa pritom podľa prieskumu agentúry Ipsos snaží usporiť na energiách viac ako 80 percent ľudí. Ide najmä o šetrenie teplou vodou (hlavne sprchovanie namiesto kúpeľa) a neprekurovanie priestorov počas zimy, či dokonca ponechanie časti domu v počas studených mesiacov úplne bez vykurovania.

Práve kúrenie pritom patrí medzi najväčších žrútov peňazí z rozpočtu slovenských domácností. Ide v priemere až okolo 44 percent z celkových nákladov na energie. Ďalších približne tridsať percent zhltne elektrická energia, ohrev vody spotrebuje približne dvadsať percent energetického rozpočtu priemerného Slováka.

Neuvedomujeme si čo koľko stojí

Podľa prieskumu Dicio si jednoznačne uvedomuje, že najväčšiu časť výdavkov za spotrebovanú energiu minie na vykurovanie len niečo vyšešesťdesiat percent Slovákov. Mnohí v prieskume mylne uviedli, že najviac v ich domácnosti spotrebuje elektronika, pranie či osobná hygiena.

Najviac Slovákov si myslí, že by dokázali ušetriť na osvetlení, takmer 44 percent, viac ako tridsať percent Slovákov vidí možnosť usporiť aj pri vykurovaní. Pritom až 60 percent ľudí tvrdí, že svetlo pri odchode z miestnosti vypína, ďalších tridsať percent sa s tým stotožňuje čiastočne.

Mladí mrhajú, starí šetria

Podobne ako v Česku, aj na Slovensku sa najmenej úsporne správajú mladí ľudia a podnikatelia, prípadne ľudia s vyšším príjmom. No a kto šetrí najviac? Určite neprekvapí, že dôchodcovia. Mnohí si dokonca svoju spotrebu každý mesiac zapisujú na stenu a vidia, či im náhodou niečo nestúplo. Dnes sú však už na svete moderné systémy cez ktoré viete sledovať spotrebu v domácnosti cez internetový prehliadač, či aplikáciu v mobilnom telefóne.

A ako by ste odpovedali vy? Ak ešte v domácnosti aktívne nešetríte, zamyslite sa nad tým. Mnoho rád ako začať vám prináša aj náš webový portál. Odvďačí sa vám nielen peňaženka, ale aj životné prostredie.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.