Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Ako vyberať nové okná

Okná tvoria základ každého bývania čím nenápadne dotvárajú náš život. Okrem estetickej funkcie pri ich výbere však určite vždy zvážte aj ich technické parametre. Lepšie tesniace okná vám môžu v zime ušetriť nemalú sumu za vykurovanie.

Dnes sú najpoužívanejšie plastové, hliníkové alebo drevené okná. Toto rozdelenie však takmer nič nenapovedá o ich úspornosti. Ak chcete šetriť, pri kúpe si dajte pozor na detailnejšie technické parametre. Najdôležitejší je súčiniteľ prechodu tepla U, ktorý môže mať niekoľko foriem - súčiniteľ prechodu tepla rámu (Uf), skla (Ug) aj celého okna (Uw). Čím je súčiniteľ nižší, tým menšie straty tepla a prienik chladu do bytu, alebo domu hrozí. Okná s dvojsklom majú priemernú hodnotu celkového súčiniteľa okolo 1,2 W/m2, pričom pri najkvalitnejších trojsklách môže byť pod 0,7 W/m2.

Izoluje a neprepúšťa

Nevýhodou trojskiel je okrem ceny, priepustnosť svetla aj energie zo slnečného žiarenia. Dvojsklá napríklad prepúšťajú približne o 11 percent viac svetla a takmer o 26 percent viac tepelnej energie zo slnečného žiarenia oproti trojsklám. Lepšie trojsklá sa vám tak môžu vypomstiť ak chcete čo to v dome “prikúriť” vďaka slnečnému žiareniu. Naopak, ak máte byt, alebo dom príliš teplý, trojsklá s nižšou priepustnosťou slnečnej energie udržia váš príbytok počas teplých dní chladnejší.

Komory aj hrúbka rozhodujú

Okrem kvalitného skla sa zamerajte aj na dobrý rám. Pri plastových a hliníkových oknách je ukazovateľom kvality rámu počet komôr. Profil okna si tak môžeme predstaviť ako akýsi labyrint viackomorových štruktúr. Kým v minulosti boli štandardom trojkomorové rámy, dnes sú minimom päťkomorové. Samozrejmosťou pre lepšiu izoláciu rámu je tiež jeho hrúbka. Hrubšie rámy dokážu aj s menším počtom komôr zabezpečiť nižšiu priepustnosť tepla.

Plast, drevo, či hliník?

Dôležitý je samozrejme materiál. Najmenej šetrné sú hliníkové okná, a tak sa zväčša využívajú pre svoju pevnosť hlavne pri väčších rámoch. Pri výbere medzi plastovým a dreveným rámom zvážte hlavne estetické hľadisko a aj početnejšiu starostlivosť o drevo na rozdiel od plastu. Drevo sa však za dobrú starostlivosť odvďačí dlhovekosťou. Kým plast ako materiál vydrží 50 rokov, poctivo udržiavaný dub aj tristo. Čo sa týka úrovne priepustnosti tepla je plast aj drevo na podobnej úrovni.

Autor: Matej Šulc





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.