Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Sústreďte sa na energetické štítky a šetrite

Jedným z najčastejších dôvodov na výmenu starého elektrického spotrebiča za nový je jeho nepomerne vyššia spotreba oproti moderným výrobkom. Často sa napríklad oplatí kúpiť drahší spotrebič, ktorý vám následne “zarobí” na spotrebe a v konečnom dôsledku ušetríte.

Pre orientáciu vo svete spotreby elektrickej energie vám poslúži energetický štítok, ktorý je povinne súčasťou väčšíny elektrospotrebičov. Okrem celkovej spotreby za rok a úrovne hluku v decibeloch uvádza hlavne energetickú triedu. Tá sa označuje abecedne od najúspornejšej A až po najmenej úspornú G. Vďaka technologickému pokroku pri znižovaní spotreby následne vznikli pre niektoré spotrebiče aj triedy A+, A++ a A+++. Tie sú ešte úspornejšie ako A. Pri A+ ide o 25 % väčšiu úspornosť oproti triede A a trieda A++ je o ďalších 25 % úspornejšia ako A+. Pri A++ o ďalšiu štvrtinu oproti A++.

Ak máme napríklad 15 rokov starú chladničku a ročne spotrebuje energie za 100 eur, nová v energetickej triede A spotrebuje elektrinu za 65 eur, v triede A+ za 50 eur a v triede A+++ len za 25 eur. Pri kúpe síce drahšej, ale o to šetrnejšej chladničky tak len za jeden rok usporíme tri štvrtiny z ceny prevádzky starej chladničky. Podobné je to aj pri ďalších spotrebičoch. Označovanie sa však zjednoduší. Európska únia totiž postupne nahradí pluskové kategórie (A+ až A+++) a vráti sa pri všetkých výrobkoch na úroveň označenia A až G.

Energetický štítok práčky Zdroj grafiky štítka – Delegované nariadenie komisie 1061/2010

Zo zákona sú predajcovia elektrospotrebičov povinní zverejniť energetický štítok pri chladničkách, mrazničkách, rúrach na pečenie, umývačkách riadu, práčkach, sušičkách, ohrievačoch vody, svetelných zdrojoch a klimatizáciách. Povinnosť zverejniť údaje uvedené na energetickom štítku majú aj takzvané katalógové či internetové obchody.

Úlohou poviných energetických štítkov je okrem informovanosti zákazníka hlavne tlak na producentov, aby vyrábali stále úspornejšie produkty. Cieľom EÚ je vďaka nim do roku 2020 dosiahnuť úsporu energií na úrovni 175 Mtoe, čo je množstvo energie, ktorú vydá pri spaľovaní 175 miliónov ton ropy. Ide o ekvivalent približne 2 miliónov GWh, čo je zhruba priemerná primárna spotreba energie Talianska. Podľa štúdie Európskej komisie by tak mala ušetriť jedna domácnosť na energiách ročne až 465 eur. Navyše, pre európske spoločnosti to má vytvoriť dodatočný príjem až 55 miliárd eur.

Autor: Matej Šulc



Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.