Partnermi portálu Energie pre Vás sú:

1
2
3
4

Chcete byť informovaní?

Najnovšie

Rozhovor s Martinom Magáthom, novým šéfom SEPS-u

RTVS :24 - MH SR: Na faktúre nikto neuvidí nárast cien

RTVS :24 - Pomoc vlády s cenami energií na budúci rok

Štátna pomoc pre najväčších znečisťovateľov

Kalendár akcií

PR sekcia

SEPS úspešne obstarala podporné služby na rok 2024 s úsporou € 15 mil.

SPP informuje o cenách za dodávku energie v roku 2024

Pozitívny výsledok hospodárenia štátneho SEPS-u

SPP – distribúcia spolu s partnermi podporí nákup nového kotla sumou do výšky 600 EUR

Ponuky

Voľné pozície v NET4GAS

Career at UNFCCC

Job openings at IEA

Späť na zoznam článkov

Plynový kotol

Slovensko patrí medzi najplynofikovanejšie krajiny Európy. Po Holandskom kráľovstve, majúce vlastný zdroj plynu, sme na druhom mieste v hustote distribučnej siete. Čo na jednej strane umožňuje veľkému počtu ľudí využívať tento komfortný zdroj tepla, no na druhej strane kladie zvýšené finančné nároky na údržbu tejto siete premietnuté do koncových cien plynu. Po období prudkého rozvoja, spôsobeného predovšetkým dotovanými cenami za socializmu, došlo na prelome storočí k podstatnému nárastu cien plynu motivujúce domácnosti k využívaniu aj iných, lacnejších, druhov paliva.

Keďže na Slovensku máme len zanedbateľné množstvo zemné plynu (1%), takmer celá naša spotreba sa dováža zo zahraničia (99%). Práve z tohto dôvodu značná časť našich platieb smeruje mimo slovenského hospodárstva. Pokiaľ ide o životné prostredie, dôsledkom spaľovania zemného plynu sú emisie oxidu uhličitého - CO2 (avšak polovičné oproti uhliu) a oxidov dusíka - NOx. Celosvetové zásoby tejto komodity sú dostatočné, a preto prípadné obavy spojené s jeho skorým vyťažením nie sú na mieste.

Takisto bezpečnosť dodávok plynu do Slovenskej republiky sa oproti plynárenskej kríze z roku 2009 výrazne zlepšila a teda nejaké dlhšie výpadky v zásobovaní ohrozujúce obyvateľstvo, ale ani priemysel by nastať nemali. O plánovaných prerušeniach distribúcie plynu (možno aj) vo Vašej lokalite sa dozviete TU. Aby sa predišlo nešťastiu, keďže zemný plyn je jedovatý a výbušný, zmiešava sa s odorantom a tak možno pachom poznať jeho prítomnosť. Navyše, najnovšie kotly už automaticky zastavia prívod plynu, ak zhasne plameň a tak zabránia jeho vznieteniu. Netreba mať obavy ani v situácii, ak by Váš dodávateľ plynu z nejakého dôvodu zanikol. V takom prípade by sa o Vás dočasne postaral dodávateľ poslednej inštancie a Vy by ste mali dostatok času zazmluvniť si ďalšiu plynárenskú (dodávateľskú) spoločnosť.

Na druhej strane, jasnou výhodou vykurovania a prípravy teplej vody spaľovaním zemného plynu je jednoduchá prevádzka znamenajúca vysoký komfort finálneho spotrebiteľa. Takisto odpadáva potreba vynášania popola či odstraňovania sadzí z komína. Avšak aj plynový kotol sa svojou činnosťou zanáša a tak pre jeho správne a účinné fungovanie je potrebné zabezpečiť pravidelné servisné prehliadky aspoň na ročnej báze (orientačná cena 60 – 100 EUR).

Ak plynový kotol, tak určite kondenzačný, keďže oproti klasickému (atmosferickému) či novšiemu (nízkoteplotnému) kotlu dokáže zužitkovať aj teplo spalín. Kondenzačný kotol tým dosahuje vyššiu účinnosť, t.j. spotrebuje menej zemného plynu, čím prispieva k ochrane životného prostredia a samozrejme šetrí Vašu peňaženku – priemerná úspora medzi 15-30%. Okrem spalín je výsledkom činnosti takéhoto kotla aj kondenzát. Ide o kyselinu, ktorú je potrebné odviesť do kanalizácie. Komín musí byť taktiež odolný voči kyslím spalinám.

Cena kondenzačného kotla začína už okolo 800 EUR, ale nie je problém nájsť výkonnejšie kotle aj za niekoľko tisíc EUR. Kúpna cena narastá pri kombinácii kotla s akumulačným zásobníkom asi o 30-50%. Pokiaľ nejde o novostavbu, treba rátať aj s dodatočnými financiami vloženými do úpravy komína. Kúpe čerpadla na kondenzát sa nevyhnete, ak v kotolni chýba odpad do kanalizácie. Do vstupných nákladov je nevyhnutné započítať aj vybudovanie plynovej prípojky pri zapájaní nového odberného miesta, čo môže byť až niekoľko tisícová úhrada, keďže v roku 2011 sa upustilo od dotovania tohto úkonu.


(Ilustračné foto)

Treba si tiež uvedomiť, že ani cena paliva pri vykurovaní a ohreve vody plynom nie je zanedbateľná položka. Náš trh je však liberalizovaný, čo znamená, že každý odberateľ plynu si môže vybrať svojho dodávateľa. Aby sme Vám celý proces zjednodušili, pripravili sme pre Vás cenovú kalkulačku, kde si jednoduchým spôsobom porovnáte jednotlivé ponuky a vyberiete tú najvýhodnejšiu. Cenovú kalkulačku nájdete TU

Naopak náklady na vykurovanie a ohrev teplej vody dokáže výrazne šetriť regulačný systém (termostat + regulácia), ktorý v závislosti od vnútornej a vonkajšej teploty mení veľkosť plameňa, čiže aj spotrebovaného paliva. Cieľom by malo byť udržanie požadovanej teplotnej pohody a nie zbytočné prehrievanie miestností.


Regulácia

Nedajte sa však zmiasť údajmi o účinnosti uvedenými v predajných materiáloch, keďže tie z marketingových dôvodov neraz dosahujú aj 105% či 107% a bohužiaľ, perpetum mobile sme ešte nevynašli. Pokiaľ klasické kotly dosahujú účinnosť, čiže stupeň využitia paliva, asi 65-80%, kondenzačné aj 95%, za podmienky, že sú správne inštalované a používané. Hodnoty nad 100% sa už viažu k výhrevnosti plynu, kde je navyše zarátané aj teplo skryté v  spalinách.

Vhodná kombinácia je kotol a podlahové alebo stenové vykurovanie, lebo radiátory vyžadujú asi o 20°C vyššiu teplotu dodanej vody čo zvyšuje spotrebu paliva a výkon kotla. Pozitívny vplyv zateplenia na Vaše financie hádam netreba ani spomínať.

Úspory pri používaní kondenzačného kotla dosahujú približne 15-30% ročne z platieb za zemný plyn.





Všetky práva k webovej stránke, príspevkom a fotografiám sú vyhradené. Copyright © EpV, s.r.o., 2014-2023 | Designed & Programmed by Richard Haríň

Prehliadaním webu vyjadrujete súhlas s používaním cookies, vďaka ktorým vylepšujeme naše služby. Viac info nájdete vo VOP. Logo na stiahnutie.